Media en Cultuur - 3 juli 2025 om 17:11

Mogelijk nieuwe publieke omroep op komst met nu al 100.000 leden

Er is mogelijk weer een nieuwe publieke omroep op komst. Het gaat om een omroep die is opgericht door Yoeri Albrecht, voorzitter van Vereniging Veronica, genaamd Omroep Blauw. De vereniging zou door een constructie met het tijdschrift Veronica Superguide nu al 100.000 leden hebben.

De omroep vermeldt op haar website dat ze een nieuwe publieke omroep wil worden waarbij de focus ligt op een liberale samenleving, ledenparticipatie en vernieuwende media. De organisatie streeft ernaar het omroepbestel te versterken met onafhankelijke journalistieke uitingen en mediaprogramma’s.

“Vereniging Veronica heeft een aantal keer een wezenlijke rol gespeeld in de evolutie van de Nederlandse media. De vereniging heeft, als piratenzender en als een van de eerste commerciële omroepen, altijd vooropgelopen. Met het oprichten van vereniging Omroep Blauw herneemt de vereniging haar rol als mededrager van het publieke omroepbestel”, aldus de omroep. Albrecht is sinds 2011 voorzitter van de Vereniging Veronica. Daarnaast is hij ook de algemeen en artistiek directeur van cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

Omroep Blauw zegt nu al meer dan 100.000 leden te hebben, ruim het dubbele van wat wettelijk nodig is om publieke omroepstatus te verkrijgen. Albrecht heeft via een juridische omweg ervoor gezorgd dat alle abonnees van Veronica Superguide automatisch lid werden van Omroep Blauw. “Dit zijn nog geen leden in de zin van de omroepwet. Daarvoor moeten de leden een omroepbijdrage van 8,50 euro betalen”, vermeldt Omroep Blauw.

Of de omroep wordt toegelaten tot het publieke bestel is nog afhankelijk van toekomstige wetgeving en het beleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een woordvoerder laat aan het ANP weten dat omroepen “in theorie een aanvraag kunnen doen voor voorlopige erkenning per 2029”, maar de plannen voor de hervorming van de publieke omroep zijn van grote invloed. “Het is zo dat de minister de publieke omroep gaat hervormen en daarbij het plan is dat geen nieuwe omroepen meer kunnen toetreden. Dit wetsvoorstel zou begin 2026 in consultatie moeten gaan, en in 2027 afgerond moeten zijn. Tegen die tijd is dus duidelijk of het voorgenomen wettelijke kader gaat gelden en dan kunnen er geen nieuwe omroepen meer toetreden.”

De laatste nieuwe omroepen die in het publieke bestel kwamen waren Omroep Zwart en Ongehoord Nederland in 2022.

Bron: BuzzE