Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) – De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een “historische” beslissing.

“Wij beschouwen dit als een belangrijke stap in de richting van het bevestigen van ons recht op ons land”, meldt Hamas in een verklaring. De militante beweging roept andere landen op het voorbeeld van de drie Europese landen te volgen.

Bassem Naim, vooraanstaand lid van het politieke bureau van Hamas, verwacht dat dit een “keerpunt voor de internationale houding ten opzichte van de Palestijnse kwestie” zal zijn. Volgens hem is de erkenning het resultaat van “het dappere verzet en de legendarische standvastigheid van het Palestijnse volk”.

Israël reageerde juist met afkeuring op de beslissing van Ierland, Noorwegen en Spanje. De buitenlandminister Israel Katz noemt het een “verknipte stap” en roept de gezanten uit Ierland en Noorwegen terug.

Bron: ANP