Zelensky zegt dat hij uitnodiging NAVO-lidmaatschap nodig heeft

KYIV/MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RTR) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in het parlement in Kyiv zijn plan voor ‘een overwinning op Rusland’ gepresenteerd. Het eerste punt is volgens hem dat Oekraïne zo snel mogelijk een uitnodiging krijgt om lid te worden van de NAVO. Dat moet de Oekraïense defensie sterker maken. Hij spreekt over het “samen met partners neerhalen van alle Russische raketten en vliegtuigen”.

Verder moet Oekraïne meer onbemande gewapende projectielen en raketten gaan gebruiken. Alle beperkingen op het gebruik van raketten moeten verdwijnen. Oekraïne wil door het Westen geleverde wapens gebruiken om militaire doelen in Rusland aan te vallen. Volgens Zelensky is het erg belangrijk dat “de gevechten op Russisch grondgebied gevoerd worden. De bevolking van Rusland moet weten wat oorlog is en ze zouden hun haat tegen het Kremlin moeten richten”.

Zelensky noemt het lidmaatschap van de NAVO fundamenteel voor zijn plan. Volgens bronnen in Kyiv hoopt de regering van Oekraïne op een uitnodiging vóór de ambtstermijn van de Amerikaanse president Joe Biden in januari afloopt. Zelensky ziet ook een grote rol voor Oekraïne in de NAVO na het verslaan van Rusland. Oekraïense militairen zouden volgens hem de Amerikaanse militairen in Europa kunnen vervangen.

De Russische aanval op Oekraïne in 2022 werd mede uitgevoerd, omdat Rusland niet accepteert dat het buurland lid van de NAVO wordt. Dat is in ogen van het Kremlin een bedreiging voor de nationale veiligheid. Volgens het Kremlin voert Zelensky “het Amerikaanse plan uit om te vechten tot de laatste Oekraïner”. Volgens de Kremlinwoordvoerder “moet Oekraïne eindelijk wakker worden” omdat het beleid van het regime in Kyiv geen enkel perspectief biedt.

Zelensky beklemtoonde dat hij in Oekraïne een heel groot militair arsenaal wil zien dat zonder nucleaire wapens Rusland van verdere agressie weerhoudt. Oekraïne is volgens Zelensky overigens niet alleen in oorlog met Rusland, maar ook met Iran en Noord-Korea. De twee landen staan Rusland militair bij. Zelensky zei dat hij donderdag ook op de Europese top gaat uitleggen hoe hij de oorlog denkt te winnen. Hij sprak er eerder al achter gesloten deuren over met leiders uit Europa en de VS.

Bron: ANP