Zuid-Holland geeft bevrijdingsfestivals structureel meer geld

Zuid-Holland wil de twee bevrijdingsfestivals in de provincie structureel een hogere subsidie geven. Het college van Gedeputeerde Staten stelt in de begroting voor 2025 voor om het provinciale bevrijdingsfestival in Rotterdam 60.000 euro toe te kennen, een verdubbeling van de huidige bijdrage. Het stedelijke festival in Den Haag krijgt nu nog geen structurele financiële steun, maar kan jaarlijks bijna 30.000 euro tegemoetzien.

De leden van de Provinciale Staten moeten de begroting volgende maand nog goedkeuren. Binnen het provinciebestuur lijkt echter een meerderheid voor structurele (extra) steun aan de gratis toegankelijke evenementen.

In alle provincies vindt jaarlijks op 5 mei een bevrijdingsfestival plaats. Noord-Holland en Zuid-Holland hebben beide twee festivals. De overkoepelende stichting achter de veertien evenementen stuurde eerder deze week een noodoproep naar staatssecretaris Vincent Karremans, verantwoordelijk voor de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. De stichting zegt dat de bevrijdingsfestivals zonder financiële steun van de overheid in “acute problemen komen” en mogelijk zelfs moeten stoppen. Dit jaar trok het kabinet hiervoor na een oproep vanuit de Tweede Kamer 1 miljoen euro uit, maar dat was volgens een woordvoerder van Karremans eenmalig.

Bron: BuzzE