Emir Qatar roept EU op werk te maken van tweestatenoplossing

BRUSSEL (ANP) – De emir van Qatar heeft de Europese Unie woensdag opgeroepen een belangrijke rol te spelen om tot een tweestatenoplossing te komen, waarbij een onafhankelijke Palestijnse staat naast de Israëlische staat moet komen. “Zij aan zij”, zei Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani aan het begin van de eerste top tussen de Europese Unie en de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (Gulf Cooperation Council, GCC), in Brussel. Daarbij gelden wat Qatar betreft de grenzen van 1967. Israël moet zich dan ook terugtrekken van de Westelijke Jordaanoever, zei de emir.

Ook riep hij op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en Libanon.

De emir stelde dat er een oplossing moet komen voor het conflict in het Midden-Oosten. “De vernietigende oorlog die Israël tegen Palestijnen en nu ook Libanon is begonnen, is onaanvaardbaar.”

Staakt-het-vuren

Een staakt-het-vuren is in de ogen van Qatar een eerste stap. Pas als dat is geregeld, kan worden onderhandeld om “tot een definitieve oplossing te komen voor de Palestijnse zaak”.

Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat er “een onmiddellijke wapenstilstand nodig is in Gaza en Libanon”. Ze legde daarbij niet alleen de schuld bij Israël. “De door Hamas geleide terroristische aanslagen op Israël op 7 oktober hebben de regionale veiligheid in Europa en de Golf fundamenteel ondermijnd.”

‘Vredesopbouw’

De voorzitter van de Europese Commissie zei dat alles op alles moet worden gezet en alle diplomatieke vaardigheden moeten worden gemobiliseerd “om de uiterst gevaarlijke escalatie te stoppen, waarbij Iran nu een enorme ballistische aanval op Israël uitvoert, of Houthi’s onze schepen aanvallen.”

“Alleen diplomatie kan een duurzaam pad voor veiligheid genereren”, voegde ze daaraan toe. “De Europese Unie zet zich in voor vredesopbouw, geworteld in een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina.”

Bron: ANP