GL-PvdA uit zorgen over ontslag Amsterdamse moderators TikTok

BRUSSEL (ANP) – GroenLinks-PvdA-Europarlementariër Kim van Sparrentak en Tweede Kamerlid Barbara Kathmann maken zich zorgen over het ontslag van het volledige moderatieteam van TikTok in Nederland. Onlangs meldden onder meer de NOS en NRC dat het socialemediaplatform in september het complete Amsterdamse moderatieteam van driehonderd werknemers heeft ontslagen. De politici vrezen dat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van gebruikers en de betrouwbaarheid van wat op het platform te zien is.

In vragen aan de Europese Commissie en het kabinet opperen ze ook dat de ingreep van TikTok mogelijk in strijd is met de Europese regels voor digitale diensten. Die regels zouden platforms onder meer verplichten om “gemotiveerde beslissingen” te nemen “onder toezicht van passend gekwalificeerd personeel, en niet uitsluitend op basis van geautomatiseerde middelen”. “We kunnen AI niet blindelings vertrouwen om ons online te beschermen”, stelt Kathmann.

Een woordvoerder van TikTok was niet direct bereikbaar voor commentaar. TikTok kondigde vorige week aan dat er wereldwijd banen verdwijnen. Volgens het bedrijf is die stap juist onderdeel van een plan om de beoordeling van berichten te verbeteren. Momenteel beoordelen zowel mensen als AI video’s en andere berichten op het platform. 80 procent van de berichten op TikTok die de richtlijnen van de video-app overtreden, wordt al automatisch verwijderd.

Bron: ANP