Oud-drugsbestrijder Mexico veroordeeld tot 38 jaar in VS

NEW YORK (ANP/AFP) – De voormalige minister van Veiligheid van Mexico, Genaro García Luna, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot 38 jaar gevangenisstraf. Eerder oordeelde een jury dat hij zich liet omkopen door een drugskartel in de tijd dat hij die bendes juist moest bestrijden.

Volgens justitie beschermde de 56-jarige García Luna de drugssmokkeloperaties van het Sinaloa-kartel van drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzman. García Luna houdt vol onschuldig te zijn. Ook zijn advocaat beweerde dat García Luna altijd integer is geweest en het slachtoffer werd van wraak door die criminelen die hij samen met de Verenigde Staten achter de tralies kreeg. Hij is de meest hooggeplaatste Mexicaan die ooit in de VS is berecht.

Luna was het gezicht van de strijd van de Mexicaanse regering tegen drugshandel. Hij werd in 2019 gearresteerd in Dallas, Texas. Zijn proces vond plaats in New York, waar El Chapo tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld nadat hij was opgepakt en uitgeleverd door Mexico.

Bron: ANP