Eerste raadsvergadering in Rotterdam onder leiding van Schouten

ROTTERDAM (ANP) – Na de feestelijke installatie vorige week, begint voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam Carola Schouten donderdagochtend het echte werk met de eerste gemeenteraadsvergadering onder haar voorzitterschap.

Ze krijgt te maken met een volle vergaderagenda. Maar daarop staan geen onderwerpen die haar portefeuille, openbare orde en veiligheid, aangaan. Zo kan ze rustig wennen aan de 45 raadsleden met wie ze de komende jaren te maken krijgt. Schouten heeft weinig tijd nodig om de stad te leren kennen. Ze studeerde aan de Erasmus Universiteit en woont al sinds de jaren negentig in Rotterdam.

Ze bracht na haar installatie een paar bezoeken aan buurten in de stad waar overlast is door onveiligheid en ze bezocht enkele scholen. Op haar eerste werkdag ontving ze koning Willem-Alexander voor de viering van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in het Nieuwe Luxor Theater.

Ondanks haar ruime bestuurlijke ervaring als minister en vicepremier in Den Haag heeft Schouten weinig ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid. De vuurdoop voor Schouten is waarschijnlijk eind deze maand als op woensdagavond 30 oktober de avondwedstrijd Feyenoord-Ajax gepland staat. Die wedstrijd stond voor begin september op het programma, maar kon toen niet doorgaan door de politiestaking.

De Klassieker stond de laatste jaren onder hoogspanning. Schoutens voorganger Ahmed Aboutaleb nam geen risico en omgaf de wedstrijd met strenge veiligheidsmaatregelen. Hoewel er geen Ajaxsupporters welkom zijn in De Kuip, is veel politie aanwezig om de orde te handhaven. Het kwam de afgelopen jaren regelmatig tot confrontaties tussen relschoppers en de politie.

De laatste keer dat de Klassieker ‘s avonds werd gespeeld, werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt omdat iemand uit het publiek een aansteker tegen het hoofd van Ajaxspeler Davy Klaassen gooide.

Bron: ANP