Ex-president VS Carter (100) vervult laatste wens met stem Harris

WASHINGTON (ANP/DPA) – Jimmy Carter, de oudste nog levende voormalige Amerikaanse president en de enige die 100 jaar is geworden, heeft woensdag zijn stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen in zijn fel betwiste thuisstaat Georgia.

Volgens de Atlanta Journal-Constitution vertelde de Democratische oud-president zijn familie dat hij enthousiaster was over het stemmen op vicepresident Kamala Harris dan over zijn honderdste verjaardag. Carter, die in slechte gezondheid verkeert, had eerder aangegeven dat het zijn laatste wens was om te stemmen op zijn partijgenote in de verkiezing van 5 november. Carter werd op 1 oktober 100 jaar. Ongeveer anderhalf jaar geleden stopte hij met zijn medische behandeling na verschillende ziekenhuisopnames en ging hij over op palliatieve zorg.

In Georgia begon dinsdag de vervroegde stemming. Op de eerste dag bracht een recordaantal kiezers hun stem uit.

Harris zit in een nek-aan-nekrace met haar Republikeinse rivaal, voormalig president Donald Trump. President Joe Biden won Georgia in 2020, met minder dan 12.000 stemmen verschil. Georgia is een van de swing states die cruciaal zijn voor de verkiezing.

Bron: ANP