Bioplasticmaker Avantium stijgt op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) – Avantium behoorde donderdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics gaat samenwerken met Royal Vezet voor de productie van duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn. PEF is een plantaardige grondstof voor verpakkingsmateriaal. Het aandeel werd ruim 6 procent hoger gezet.

Beleggers wachten verder nog op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente in het eurogebied verder gaat verlagen met een kwart procentpunt. Het zal de tweede renteverlaging op rij zijn en de derde verlaging dit jaar. Met de lagere leenkosten wil de ECB de economie ondersteunen, nu de inflatie in de eurozone flink is afgekoeld en in september voor het eerst in drie jaar onder de doelstelling van 2 procent is uitgekomen.

De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 891,45 punten. De hoofdindex zakte in de afgelopen twee dagen ruim 3 procent door het zware koersverlies van ASML. De chipmachinemaker opende donderdag in de plus, maar gaf de winst snel uit handen en verloor 0,9 procent. De MidKap verloor 0,3 procent tot 892,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,5 procent. Londen daalde een fractie.

Maaltijdbezorging

De chipbedrijven ASMI en Besi stegen 0,9 procent, ondanks het aanhoudende koersverlies van ASML. Beter dan verwachte kwartaalresultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC zorgden voor enige opluchting in de chipsector.

Just Eat Takeaway (min 1,7 procent) ging verder omlaag. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl kelderde een dag eerder bijna 9 procent na tegenvallende resultaten. De Britse concurrent Deliveroo, die afgelopen kwartaal meer bestellingen verwerkte, klom 4 procent in Londen.

Nestlé

Groothandelsbedrijf Sligro en apparatenproducent Nedap kwamen met cijfers. Sligro boekte meer omzet in het derde kwartaal en werd 4 procent hoger gezet. Nedap zag de kwartaalomzet opnieuw dalen door de afnemende vraag naar melkrobots en verloor 0,4 procent.

In Zurich zakte Nestlé 2 procent. Het bedrijf achter bekende merken als KitKat en Nespresso verlaagde opnieuw de omzetverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,0849 dollar waard, tegen 1,0875 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 70,30 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 74,12 dollar per vat.

Bron: ANP