Politiechef Seoul vrijgesproken na fatale verdrukkingen Halloween

SEOUL (ANP/AFP) – De voormalige politiechef van Seoul is vrijgesproken van nalatigheid bij de dodelijke verdrukkingen op Halloween in 2022. Meer dan 150 mensen stierven door enorme drukte in een smalle straat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Kim Kwang-ho was de hoogste politiefunctionaris die werd vervolgd voor de tragedie. Een rechtbank oordeelde donderdag dat Kim niet verantwoordelijk kan worden gehouden wegens gebrek aan bewijs. Twee andere politiefunctionarissen zijn eveneens vrijgesproken van nalatigheid. Nadat het vonnis was opgelezen, uitten nabestaanden in de rechtszaal hun ongenoegen. “Hoe kan dit niet een door de mens veroorzaakte ramp zijn?”, riep een van hen volgens persbureau Yonhap.

Vele tienduizenden feestgangers, vooral twintigers en dertigers, waren naar het uitgaansdistrict Itaewon gegaan om de eerste Halloween te vieren sinds het einde van de coronamaatregelen. Al snel werd bekend dat er te weinig crowdcontrol was om de mensenmassa veilig te begeleiden. De rechtbank zei dat het aantal slachtoffers kleiner was geweest als “zelfs maar een kleine politiemacht was ingezet voor de handhaving van de orde in Itaewon”.

Aanklagers hadden vijf jaar cel geëist tegen Kim. De oud-politiechef ontkent iets verkeerds te hebben gedaan. “In plaats van een zondebok te zoeken, zouden er echte preventieve maatregelen genomen moeten worden”, verklaarde hij afgelopen april in de rechtbank. Dezelfde rechtbank veroordeelde de voormalige politiechef van het district Yongsan, waar de stormloop plaatsvond, vorige maand tot drie jaar cel omdat hij de ramp niet had voorkomen. De agent die de leiding had over de alarmcentrale kreeg een gevangenisstraf van twee jaar.

Bron: ANP