Amerikaanse minister bij NAVO: alert blijven op terreurgroepen

BRUSSEL (ANP) – De NAVO moet het gevaar dat nog altijd uitgaat van terreurbeweging Islamitische Staat (IS/ISIS) niet vergeten, ook al heeft het bondgenootschap te maken met allerlei andere conflicten. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin tijdens een NAVO-vergadering in Brussel.

“We hebben te maken met een reeks aan cruciale uitdagingen, waaronder de intimidatie vanuit de Volksrepubliek China en de roekeloze Russische invasie van Oekraïne. Maar terwijl we ons daarmee bezighouden, mogen we de dreiging die nog altijd van IS uitgaat niet uit het oog verliezen”, zei hij tegen de 31 andere NAVO-ministers van Defensie en tegen vertegenwoordigers van de vele partners die zich hebben verenigd in de zogenoemde Internationale Coalitie tegen IS (D-ISIS). Aan de in 2014 opgerichte coalitie doen 87 landen en partners mee, waaronder de Arabische Liga en de NAVO.

Sinds de oprichting is ISIS veranderd, zei Austin. “ISIS-afdelingen buiten het Midden-Oosten vormen een steeds gevaarlijkere bedreiging, vooral ISIS Sahel, ISIS West-Afrika en ISIS Khorasan”, zei hij. De terreurbeweging heeft haar strategie aangepast. Onder meer zijn er nu meer individuele aanslagplegers. Austin pleit er daarom voor alert te blijven en blijvend de eigen strategie aan te passen om terreuraanslagen te voorkomen.

Bron: ANP