Duitsland en andere EU-landen sceptisch over ‘terugkeerhubs’

BRUSSEL (ANP) – Onder meer Duitsland, België, Ierland en Griekenland zijn niet enthousiast over plannen van Nederland en andere EU-landen voor asiel- en terugkeercentra buiten de EU. Die zijn duur en werken niet, zegt onder anderen de Belgische premier Alexander De Croo.

Italië stuurt bootvluchtelingen sinds kort naar Albanië, waar ze asiel kunnen aanvragen voor Italië. Nederland zegt met Oeganda te overleggen over een ‘terugkeerhub’, waar uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers hun terugkeer naar huis zouden moeten afwachten. Een flink aantal EU-lidstaten wil dat de EU de komende tijd werk maakt van zulke “innovatieve oplossingen”.

Maar de ‘Albanië-deal’ van Italië heeft tot dusver weinig om het lijf, zeggen De Croo en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bij aankomst op de EU-top in Brussel. Albanië vangt vooralsnog maar enkele asielzoekers op. Daarmee zou Duitsland volgens Scholz niet geholpen zijn. Volgens De Croo heeft het verleden uitgewezen dat zulke maatregelen “ofwel bijzonder duur ofwel niet zeer effectief zijn”. Hij mikt vooral op uitvoeriger afspraken met landen als Tunesië, Egypte, Mauritanië en Marokko die nu vertrekpunt zijn voor veel migranten op weg naar Europa.

De EU moet niet dezelfde weg op als het Verenigd Koninkrijk, vindt de Ierse premier Simon Harris. Het inmiddels geschrapte Britse plan voor het overplaatsen van asielzoekers naar Rwanda was volgens hem “gewoon dom”.

Bron: ANP