Boetes voor twaalf demonstranten pro-Palestijns protest Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete opgelegd aan twaalf demonstranten die op 7 oktober in Amsterdam zijn aangehouden tijdens een pro-Palestijnse demonstratie. In totaal hield de politie die dag 26 personen aan op verdenking van onder meer belediging, vernieling en mishandeling. Twee personen moeten naar de politierechter. Het OM heeft de zaken van twaalf anderen nog in onderzoek.

Vanwege ongeregeldheden werd de demonstratie door burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ontbonden, daarna weigerde een groot aantal demonstranten te vertrekken. Ruim driehonderd demonstranten zijn vervolgens op grond van de Wet Openbare Manifestaties aangehouden en met bussen verplaatst naar Amsterdam-Noord. Ze mochten gaan zonder dat hun gegevens zijn geregistreerd.

Tijdens de demonstratie werden flyers verspreid. Het OM heeft de afbeelding en de tekst op deze flyer beoordeeld als niet strafbaar. Er is volgens het OM geen sprake van discriminatie, evenmin van opruiing. “Alhoewel veel mensen de op 7 oktober verspreide flyers als afschuwelijk en beangstigend hebben ervaren, wil dat nog niet zeggen dat ze ook strafbaar zijn”, aldus het OM donderdag in een verklaring. Op de afbeelding was een paraglider te zien die er op het eerste gezicht gewapend uitziet, met daaronder de tekst ‘resist until liberation’. De afbeelding kan in verband worden gebracht met de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël, maar levert volgens het OM geen verdenking van opruiing op.

Bron: ANP