Hogere PFAS-waarden in eieren van kippen in buurt Friese vaarten

LEEUWARDEN (ANP) – Eieren van kippen die scharrelen in de buurt van de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden, bevatten hogere PFAS-waarden dan gemiddeld in Nederland. Dat geldt vooral voor eieren van kippen die met de bodem in aanraking komen.

Dat meldt het Wetterskip Fryslân naar aanleiding van een onderzoek van de gemeente Leeuwarden en de GGD Fryslân naar de aanwezigheid van PFAS in eieren van kippen die zich ophouden in de omgeving van de Jelsumer Feart en Lytse Feart. Een eerder advies om eieren van deze kippen niet te eten blijft gehandhaafd.

Aan het onderzoek naar de eieren deden twaalf hobbykippenhouders mee. “Kippen die in een afgesloten ren worden gehouden, zonder contact met de bodem of oppervlaktewater, produceren eieren met PFAS-niveaus die vergelijkbaar zijn met die van andere hobbykippen in Nederland”, meldt het schap. Wetterskip Fryslân adviseert eieren van hobbykippen af te wisselen met eieren uit de supermarkt. Eieren van Nederlandse hobbykippen bevatten doorgaans hogere PFAS-waarden dan supermarkteieren.

PFOS en andere stoffen die tot de PFAS-groep behoren zijn door de mens gemaakt. Ze breken heel langzaam af en zijn giftig. Het gebruik van PFOS is wereldwijd sterk aan banden gelegd, maar doordat de stof bijna niet afbreekt zitten er nog steeds resten in het milieu.

Wetterskip Fryslân trof eerst sterk verhoogde concentraties PFOS aan in de Jelsumer Feart. Aanvullend onderzoek bracht hetzelfde aan het licht in de iets verderop gelegen Lytse Feart. Onderzoek van het schap wees uit dat de vervuiling afkomstig is van de nabijgelegen Vliegbasis Leeuwarden. Het zat voorheen in blusschuim van de brandweer op vliegvelden.

Bron: ANP