Europese beurzen winnen terrein na renteverlaging ECB

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag overwegend met winsten gesloten, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes opnieuw met een kwart procentpunt had verlaagd. Hoewel centralebankpresident Christine Lagarde zich nog niet wilde vastpinnen op nog een verlaging in december, rekenen een aantal economen en analisten daar inmiddels wel op.

Een brede graadmeter voor aandelenkoersen in Europa, de STOXX Europe 600, won zo’n 0,8 procent. De euro daalde juist vergeleken met de dollar en was 1,0836 dollar waard.

Naast de verwachte verdere renteverlagingen verwerkten beleggers ook verrassend sterke cijfers over de verkopen van winkeliers in de Verenigde Staten in september. Die wezen erop dat de Amerikaanse economie erg goed draait. Bij de toelichting van de ECB op het rentebesluit overheerste de boodschap dat de groei in de eurozone sterker was afgezwakt dan eerder voorzien.

Omzetverwachting

De AEX won 0,7 procent tot 898,63 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 896,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,2 procent.

Chipfondsen eindigden overwegend bij de winnaars. TSMC, een grote Taiwanese chipfabrikant, verhoogde de omzetverwachting voor dit boekjaar. Onder andere ASMI (plus 1,1 procent) en Besi (plus 1 procent) wonnen daardoor terrein, na eerdere klappen op de beurs door zwaar tegenvallende cijfers van chipmachinemaker ASML. Aandelen van dat bedrijf eindigden de handelssessie een fractie hoger.

Winstprognose

Uitzendconcern Randstad was de sterkste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een verlies van bijna 5 procent. Dat gebeurde als reactie op de kwartaalcijfers van concurrent Manpower. Dat bedrijf gaf een winstprognose die beleggers teleurstelde, wat het aandeel Manpower een fors verlies op Wall Street opleverde.

De ontwikkelaar van bioplastics Avantium werd bij de kleinere fondsen ruim een tiende meer waard. Het bedrijf heeft een deal gesloten met Royal Vezet over het maken van verpakkingen voor salades van Albert Heijn, werd donderdagochtend bekend.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent meer waard op 70,60 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent tot een prijs van 74,30 dollar per vat.

Bron: ANP