Sony lijdt nederlaag bij EU-hof in zaak rond cheatsoftware

LUXEMBURG (ANP) – Sony heeft een nederlaag geleden in Europa in een rechtszaak rond zogenoemde cheatsoftware voor spellen voor de PlayStation. De Japanse elektronicafabrikant vindt dat dit soort software inbreuk maakt op het auteursrecht. Maar het Europese Hof van Justitie heeft donderdag geoordeeld dat dit niet zo is.

Sony had in Duitsland een zaak aangespannen tegen een bedrijf dat software en een apparaat maakt waarmee PlayStation-gebruikers toegang hebben tot bepaalde opties die hen helpen in een game. Die producten veranderen op die manier de software van de game, terwijl alleen Sony het recht heeft dat te doen, beredeneerde het Japanse bedrijf. Sony wilde daarom dat de cheatproducten niet meer verkocht mogen worden en eiste een schadevergoeding.

De Duitse rechtbank had het EU-hof gevraagd zich te buigen over de richtlijnen voor de rechtsbescherming van computerprogramma’s. Het hof, de hoogste rechter in de EU, oordeelt nu dat de producten niet vallen onder die richtlijnen. De software verandert namelijk slechts tijdelijk gegevens in het werkgeheugen van de populaire gameconsole. Het bedrijf achter de cheatsoftware mag zijn producten daarom verkopen.

Onderliggende codes

Het EU-hof verwijst bij zijn oordeel naar bevindingen van de Duitse rechtbank. Die stelde vast dat de cheatsoftware niets verandert aan de onderliggende codes van de software van Sony. Daarmee vallen die producten buiten de richtlijnen, aldus het EU-hof.

Het bedrijf zou de richtlijnen voor rechtsbescherming wel schenden als mensen de software van Sony konden kopiëren met de cheatsoftware. Maar dat kunnen de cheatproducten niet, constateerde de Duitse rechtbank al.

Het oordeel van het EU-hof heeft mogelijk ook invloed op andere fabrikanten van gameconsoles. Cheatsoftware bestaat namelijk voor allerlei soorten games.

Bron: ANP