Biden stuurt minister Blinken naar Israël na dood Hamasleider

BERLIJN/JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) – De Amerikaanse president Joe Biden stuurt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Israël nadat dit land Hamasleider Yahya Sinwar in Gaza heeft gedood. Dat zei Biden donderdag in Duitsland, waar hij aankwam voor een kort bezoek. Het doel van Blinkens reis naar Israël is om tot een staakt-het-vuren te komen.

“Het is tijd dat deze oorlog tot een eind komt en dat de gijzelaars thuis komen”, zei Biden tegen verslaggevers in Berlijn.

Volgens Biden zal Blinken over enkele dagen naar Israël gaan. De Amerikaanse president zei ook dat hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gefeliciteerd met de dood van de Hamasleider.

Netanyahu liet weten dat Sinwars dood niet het eind van de oorlog betekent, maar “het begin van het eind”. “Deze oorlog kan morgen stoppen als Hamas de wapens neerlegt en onze gijzelaars overhandigt”, zei hij.

Israël maakte bekend Sinwar in Rafah, in het zuiden van Gaza, te hebben gedood na een lange achtervolging. Hij en twee andere Hamasstrijders zouden zijn gevlucht voor het Israëlische leger, aldus legerwoordvoerder Daniel Hagari. Volgens het Israëlische leger waren er geen gijzelaars bij hem in de buurt.

Bron: ANP