Italië wil versterking UNIFIL-vredesmissie in Libanon

BEIROET (ANP/RTR/AFP) – De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft opgeroepen tot versterking van de VN-vredesmissie UNIFIL in Libanon. Ze deed dat in de Libanese hoofdstad Beiroet tijdens een persconferentie met de Libanese premier Najib Mikati. Ze is de eerste regeringsleider die het buurland van Israël bezoekt sinds het conflict tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah vorige maand escaleerde.

“Alleen door UNIFIL te versterken en tegelijkertijd zijn onpartijdigheid te behouden, kunnen we de bladzijde omslaan”, aldus Meloni. Ze benadrukte het “onacceptabel” te vinden dat UNIFIL doelwit wordt in de strijd, verwijzend naar recente Israëlische aanvallen op de missie, waar ook Italiaanse militairen aan deelnemen. Meerdere blauwhelmen raakten gewond. UNIFIL telt nu zo’n 10.000 manschappen.

Israël wil dat UNIFIL uit het grensgebied vertrekt, zodat VN-militairen niet het slachtoffer worden van de Israëlische strijd tegen Hezbollah. Meloni wees dat al af. Volgens haar zou een dergelijke terugtrekking op basis van een eenzijdig verzoek van Israël een “ernstige vergissing” zijn, “het zou de geloofwaardigheid van de missie zelf en van de hele Verenigde Naties ondermijnen.”

Bron: ANP