Google hoeft appwinkel niet op korte termijn aan te passen in VS

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) – Het moederbedrijf van Google, Alphabet, hoeft niet op korte termijn zijn appwinkel aan te passen om concurrenten meer ruimte te geven. Dit heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Google moest die veranderingen op 1 november hebben doorgevoerd, maar dat vond het techconcern niet haalbaar en vroeg om uitstel.

De zaak was in 2020 aangespannen door Epic Games, de maker van de populaire game Fortnite. Epic beschuldigde Alphabet van machtsmisbruik en stelde dat de regels en tarieven van appwinkel Play de concurrentie en betalingen binnen apps van andere partijen belemmerden. Het uitstel volgt op een uitspraak hierover op 7 oktober door dezelfde rechter. Een jury oordeelde toen dat Google zijn machtspositie heeft misbruikt in zijn appwinkel en dat het techconcern concurrenten meer ruimte moet bieden.

De rechter heeft nu geen nieuwe datum gegeven. Het uitstel geldt totdat het federale hof van beroep in San Francisco uitspraak heeft gedaan over een ander verzoek van Google rond de uitspraak van eerder deze maand.

Uitstel

Google vroeg vorige week om uitstel op de lange termijn, maar daar ging de rechter niet in mee. Het concern heeft volgens hem namelijk niet laten zien dat dit “gerechtvaardigd” was.

Epic Games noemt het uitstel “slechts een procedurele stap” om het hof van beroep de tijd te geven voor een uitspraak. “De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat Googles beroep ongegrond is en heeft hun verzoek afgewezen om het openstellen van Android-toestellen voor concurrentie te vertragen terwijl het beroep loopt.”

Opschorting maatregelen

Google zegt “tevreden” te zijn met het besluit om “de invoering van de gevaarlijke maatregelen die Epic eist” tijdelijk op te schorten. “Deze maatregelen bedreigen Google Plays mogelijkheid om een veilige en betrouwbare ervaring te bieden.”

Bron: ANP