Free Press gedenkt 128 gedode journalisten Palestijnse gebieden

AMSTERDAM (ANP) – Free Press Unlimited heeft stilgestaan bij de inmiddels 128 journalisten die tussen 7 oktober vorig jaar en 7 oktober dit jaar zijn gedood in de Palestijnse gebieden. Bij een bericht op X, waar in een afbeelding hun namen het woord FREE vormen, schrijft de journalistenorganisatie dat de slachtoffers “hun leven gaven om de wereld te informeren”. Voor de aantallen baseert Free Press Unlimited zich op eerdere tellingen van het Comité ter Bescherming van Journalisten.

Het merendeel van de slachtoffers betreft Palestijnse journalisten en mediawerkers. Van hen kwamen er 123 om door (lucht)aanvallen van het Israëlische leger. Drie Libanese journalisten, twee werkzaam voor de lokale televisiezender Al-Mayadeen en een voor persbureau Reuters, kwamen vorig jaar in Zuid-Libanon eveneens om door Israëlisch vuur. Twee Israëlische journalisten werden gedood tijdens de inval van Hamas op 7 oktober.

De in Amsterdam gevestigde persvrijheidsorganisatie schrijft verder “te staan voor het recht van iedere journalist om veilig verslag te kunnen doen”. Onlangs deed directrice Ruth Kronenburg in een videoboodschap nog een oproep aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om “journalisten te beschermen, toegang te geven tot medische hulp” en internationale media toe te laten tot de Gazastrook.

Sinds het begin van de oorlog is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk om vrij verslag te doen vanuit het belegerde gebied. De weinige verslaggevers die het afgelopen jaar wel toegang kregen, moesten dat onder begeleiding van het Israëlische leger doen.

Bron: ANP