Vlaams Belang gaat in gemeente besturen, isolatie doorbroken

RANST (ANP/BELGA) – De politieke isolatie van de uiterst rechtse partij Vlaams Belang (VB) in de Belgische politiek is doorbroken. Voor de eerste keer gaan andere partijen samen met VB besturen, melden Vlaamse media. Het gaat om de gemeenteraad van Ranst, ten oosten van Antwerpen.

Tot nu toe hielden alle andere partijen een cordon sanitaire in stand, en sloten elke samenwerking uit. In Ranst gaat de lokale lijst PIT in zee met VB en Vrij Ranst. PIT werd bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen zondag de grootste partij met negen van de 25 zetels, VB ging van twee naar drie.

De coalitie met Vlaams Belang lokte meteen reacties uit van de nationale partijen, aldus de Vlaamse omroep VRT. Zo hebben de Vlaamse christendemocraten (CD&V) besloten het lidmaatschap in te trekken van drie partijleden die op de lijst van PIT Ranst staan. “Onze partij zal het lidmaatschap van deze verkozenen onmiddellijk intrekken. We zullen nooit aanvaarden dat CD&V-leden samenwerken met het Vlaams Belang. Onze democratische principes zijn belangrijker dan enkele postjes.”

Ronselen

Ook de liberale Open VLD zet enkele partijleden die op de lijst staan van Vrij Ranst uit de partij. “Onze statuten zijn duidelijk over samenwerking met Vlaams Belang. Ik heb gevraagd de procedure op te starten om alle leden van Vrij Ranst die een partijkaart hebben van Open VLD, uit de partij te zetten. Wij distantiëren ons van Vrij Ranst. Laat dat duidelijk zijn”, zei partijvoorzitter Eva De Bleeker.

Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken noemt de doorbraak een “fantastische dag voor de democratie” en zei te hopen dat het partijen in andere gemeenten moed geeft om hetzelfde te doen en met zijn partij in zee te gaan.

In het Oost-Vlaamse Ninove behaalde de lijst Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer 47,4 procent van de stemmen, net voldoende voor een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Hier is dus geen coalitie nodig. Er loopt echter een onderzoek naar het ronselen van stemmen.

Bron: ANP