Griekspoor kan niet opnieuw verrassen en strandt in halve finale

STOCKHOLM (ANP) – Tallon Griekspoor heeft niet voor een nieuwe verrassing kunnen zorgen op het ATP-tennistoernooi van Stockholm. De beste tennisser van Nederland ging in een spannende halve finale met 6-2 5-7 4-6 onderuit tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov, de nummer 10 van de wereldranglijst.

De 28-jarige Griekspoor had in de kwartfinale de als tweede geplaatste Noor Casper Ruud, de mondiale nummer 8, verrast door in twee sets te winnen: 7-5 7-6 (5). De Nederlander trok de goede lijn door in de eerste set tegen Dimitrov. Griekspoor liet, net als de Bulgaar, zijn eerste twee breakpoints onbenut. Hij sloeg echter toe in de vijfde game, waardoor hij na een dubbele fout van Dimitrov op een 3-2-voorsprong kwam.

Griekspoor hield zijn hoge niveau in het restant van de set vast. De nummer 37 van de wereld zette Dimitrov regelmatig onder druk en brak zijn tegenstander opnieuw om op 5-2 te komen. Hij moest daarna nog een breakpoint wegwerken, maar haalde de set binnen met drie gewonnen punten op rij.

Drie matchpoints

Griekspoor kende een moeilijke fase aan het begin van de tweede set, waarin hij zijn eerste servicegame inleverde. Hij brak echter terug in de zevende game en trok de stand gelijk op 4-4. Mede dankzij een paar fraaie passeerslagen op 5-6 brak Dimitrov echter opnieuw de opslag van de Nederlander om de set te winnen. In de derde set won Griekspoor zijn servicegames lange tijd relatief eenvoudig, maar in de tiende game keek hij opeens tegen een 40-0-achterstand aan. Hij werkte de eerste drie matchpoints nog weg, maar moest zich na het vierde wedstrijdpunt alsnog gewonnen geven.

Dimitrov treft in de finale de Amerikaan Tommy Paul, de winnaar van het toernooi in Stockholm in 2021. De nummer 4 van de plaatsingslijst versloeg in de halve eindstrijd de Zwitser Stan Wawrinka met 6-3 6-2.