Cinekid 2024 opent in Amsterdam met première Victor Vleermuis

Het Cinekid Festival 2024 opent zondagmiddag in Amsterdam met de wereldpremière van de Nederlandse animatiefilm Victor Vleermuis. De film wordt voor het eerst vertoond in Pathé Amsterdam Noord in bijzijn van cast en crew. Victor Vleermuis is het nieuwe project van regisseur Patrick Raats, die eerder de succesvolle Woezel & Pip-serie maakte.

De film gaat over de gevoelige en muzikale vleermuis Victor die wordt gepest door zijn familie omdat hij bang is voor het donker. Wanneer hij ook nog verliefd wordt op een vogel, de gezworen vijand van vleermuizen, is hij helemaal een outcast. Maar de liefde helpt hem om uiteindelijk zijn angst te overwinnen en te staan voor wie hij is. Stemmen worden ingesproken door Soy Kroon, Stephanie van Eer en Fedja van Huêt.

Ruim veertig bioscopen door het hele land vertonen tot en met zondag 3 november films in het kader van Cinekid, dat naar eigen zeggen het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld is. De activiteiten in Amsterdam gaan, afgezien van de openingsfilm, pas op zaterdag 26 oktober van start. Dit komt doordat de herfstvakantie in de hoofdstad later begint dan in andere delen van Nederland.

Op Cinekid wordt dit jaar ook de nieuwe korte film van het regisseurstrio Job, Joris en Marieke vertoond. In het drie minuten durende Quotum wordt elke wereldburger verplicht om een app te nemen die zijn of haar CO2-uitstoot bijhoudt. Dit maakt weinig indruk, tot duidelijk wordt wat er gebeurt als iemand zijn of haar quotum heeft bereikt. Carice van Houten heeft de stem van de app ingesproken.

Tijdens de opening van Cinekid wordt zaterdag ook de Burny Bos Eigenwijsprijs uitgereikt aan regisseur en scenarioschrijver Lilian Sijbesma. Deze award werd twee jaar geleden opgericht ter ere van de vorig jaar overleden Burny Bos, de oprichter van het Cinekid Festival. Met deze prijs wil Cinekid jeugdfilmmakers aanmoedigen zich verder te ontwikkelen. Sijbesma is onder meer bekend van haar kinderseries KABAM! en Dorpje. Dit najaar kwam haar speelfilmdebuut Onder de Blote Hemel uit.

Bron: BuzzE