Tennisster Lamens pakt in Osaka overtuigend eerste WTA-titel

OSAKA (ANP) – Tennisster Suzan Lamens heeft voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 25-jarige nummer 125 van de wereld klopte in de finale in het Japanse Osaka de Australische Kimberly Birrell overtuigend met 6-0 6-4, slechts uren nadat ze in de uitgestelde halve finale de als zevende geplaatste Française Diane Parry had verslagen. Lamens begon het toernooi in de kwalificaties.

Zowel Lamens als Birrell had vlak voor de strijd om de titel ook al moeten aantreden, doordat door regenval van zaterdag de halve finales een dag waren verplaatst. De Nederlandse bleek beter hersteld van haar eerdere inspanningen. In de eerste set gunde ze de nummer 150 van de wereld geen game en ook maar weinig punten.

In de tweede set kon Birrell, die eveneens via de kwalificaties het hoofdtoernooi was binnengekomen, beter meekomen. In de eerste game brak de Australische Lamens, maar Birrell bleek zelf ook niet sterk op haar service. Op de opslag van Birrell benutte Lamens haar eerste wedstrijdpunt, wat ze vierde door uit ongeloof haar handen voor haar gezicht te slaan.

87e op wereldranglijst

Lamens komt door haar successenreeks de top 100 van de wereld binnen, op de 87e plek. Daardoor mag ze zonder kwalificaties meedoen aan de Australian Open van begin volgend jaar. Lamens stond nog niet eerder in het hoofdtoernooi van een grand slam.

Lamens won eerder dit jaar al wel een lager aangeschreven toernooi in het Portugese Oeiras. De Nederlandse was daardoor dit jaar al bezig aan een opmars op de wereldranglijst, maar hoger dan de 120e plek in augustus kwam ze nog niet. Arantxa Rus blijft nog wel de beste Nederlandse, op plek 77.

Bron: ANP