In openingsconcert Amsterdam 750 ook plek voor moeilijke tijden

In het openingsconcert in de Ziggo Dome waarmee volgende week zondag het jubileumjaar ‘Amsterdam 750’ begint, is ook ruimte voor spanningen die er zijn in de samenleving. “Het concert moet daar recht aan doen en passen in de tijdgeest. Dus dat gaan we terugzien in verschillende thema’s”, zegt programmadirecteur Sietse Bakker.

Zo komen de vele demonstraties in Amsterdam aan bod. “In de stad is ruimte voor verschillende stemmen, waarin het soms schuurt. Dat laten we in het openingsconcert op een hele mooie manier zien.” Daarbij wordt teruggegrepen op het verleden. “De onderwerpen zijn misschien anders, maar het is van alle tijden dat groepen tegenover elkaar staan.”

Tijdens de voorbereidingen van het concert merkt Bakker dat nog maar weinig Amsterdammers met het jubileumjaar bezig zijn. “De stad heeft veel mensen die met de dag leven, of andere dingen aan hun hoofd hebben. Ook als je kijkt naar wat er nu allemaal in de wereld om ons heen gebeurt, dat houdt mensen natuurlijk bezig.”

De directeur hoopt dat de 750ste verjaardag van de hoofdstad door het concert “echt gaat leven”. Hij wil met het concert benadrukken hoe belangrijk vieren is, “ook in moeilijke tijden, ook in tijden waarin er spanningen zijn in de samenleving”. Op het programma staan onder anderen Willeke Alberti, André Hazes, Sef, S10, René Froger, Sophie Straat, Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Donnie, Edsilia Rombley en het Metropole Orkest.

Bakker, eerder verantwoordelijk voor de productie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam in 2021, keek voor inspiratie naar de opening van het jubileumjaar Amsterdam 700. “Dat was een wat gedragen concert in de Nieuwe Kerk, toch wel erg plechtig.” Dit keer moet het een feestelijke opening worden, met zoveel mogelijk Amsterdammers erbij. In de Ziggo Dome is plek voor 15.000 mensen en het concert wordt live uitgezonden door de AVROTROS op NPO 2. “Het is daardoor een moment dat we heel Nederland uitnodigen om met ons mee te vieren.”

Het concert werkt toe naar een “symbolisch moment” dat het jubileumjaar moet starten. “Maar daar ga ik nog niet te veel over verklappen”, aldus Bakker.

Bron: BuzzE