Deelnemers songfestival krijgen plek om zich terug te trekken

Deelnemers aan het Eurovisie Songfestival (ESF) in Basel krijgen een plek om zich terug te trekken. Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht van het ESF, Bakel Walden, laten weten aan de Zwitserse krant Sonntagsblick.

“Als ESC hebben we een zorgplicht en we zullen in de toekomst de kwestie van welzijn nader bekijken”, aldus Walden. Afgelopen zomer liet de EBU onafhankelijk onderzoek doen naar de afgelopen editie, in het Zweedse Malmö. Daaruit kwamen serieuze aanbevelingen naar voren om het evenement te verbeteren.

Volgens hem mogen “een paar dingen” uit de vorige editie niet opnieuw plaatsvinden. Zo wordt de communicatie verbeterd en moet het evenement zo neutraal mogelijk blijven. “We kunnen de vele oorlogen en conflicten in de wereld niet oplossen tijdens het ESF”, aldus Walden. Daarmee verwijst hij naar de controverse rond de deelname van Israël.

Walden verwacht van deelnemers dat ze zich “eerlijk en respectvol” zullen gedragen tijdens het liedjesfestijn. Het is nog niet duidelijk of Nederland meedoet aan de komende editie: de AVROTROS heeft na de diskwalificatie van Joost Klein afgelopen ESF nog geen besluit genomen.

Bron: BuzzE