Stembureaus gesloten in Moldavië

CHISINAU (ANP/DPA) – In Moldavië zijn de stemlokalen gesloten en is het tellen van de stemmen begonnen. Het Oost-Europese land houdt presidentsverkiezingen. Tegelijkertijd kan de bevolking van ongeveer 2,5 miljoen zich via een referendum uitspreken over lidmaatschap van de Europese Unie. De stemming verliep vreedzaam, aldus de kiescommissie in de hoofdstad Chisinau.

De pro-westerse president Maia Sandu gaat voor een tweede termijn. Onder haar leiding heeft het land zich de afgelopen jaren steeds meer gericht op Europa. Sandu is een uitgesproken tegenstander van Rusland. De grootste oppositiepartij in Moldavië is juist pro-Russisch, net als ongeveer een derde van de bevolking van de oud-Sovjetstaat. De Moldavische autoriteiten betichten Rusland regelmatig van pogingen het land te destabiliseren.

Vooral de separatistische en pro-Russische ministaat Transnistrië, dat Moldavië binnen zijn grenzen herbergt, is pro-Russisch. In het gebied wonen ongeveer 650.000 mensen van wie meer dan de helft Russisch als eerste taal heeft. In 1990 scheidde het gebied zich af van Moldavië. Russische troepen helpen er nu de onafhankelijkheid te handhaven. Vrijwel geen enkel land erkent deze onafhankelijkheid.

Moldavië ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië. Het land is sinds juni 2022 kandidaat-lid van de Europese Unie. In december vorig jaar besloot de EU dat het land mocht beginnen met toetredingsgesprekken, net als Oekraïne.

Bron: ANP