Rutte: Noord-Koreaanse troepen in Oekraïne zou escalatie zijn

BRUSSEL (ANP) – Mark Rutte, de secretaris-generaal van de NAVO, zegt op X dat het een “aanzienlijke escalatie” zou zijn als Noord-Korea troepen stuurt naar Oekraïne om samen met de Russen te vechten. Hij heeft met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gebeld over de samenwerking met het Oost-Aziatische land en de veiligheidssituatie in de Indo-Pacific.

Zuid-Korea zei afgelopen vrijdag dat de noorderbuur 1500 militairen naar Rusland heeft gestuurd voor een training. Eerder werd al gewaarschuwd voor militaire samenwerking en ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat Rusland Noord-Koreaanse troepen wil gebruiken bij de oorlog tegen Oekraïne.

De Zuid-Koreaanse regering heeft de Russische ambassadeur Georgi Zinovjev ontboden om te protesteren tegen de militaire samenwerking met Noord-Koreaanse troepen. Zinovjev zei dat de samenwerking in lijn is met het internationaal recht en dat de veiligheid van Zuid-Korea daarmee niet ondermijnd wordt.

Zuid-Korea is een bondgenoot van de Verenigde Staten en de NAVO en steunt Oekraïne, terwijl de dictatuur Noord-Korea de laatste jaren de banden met Rusland heeft aangehaald. Zinovjev heeft tijdens het gesprek in Seoul benadrukt dat Rusland en Zuid-Korea tegengestelde opvattingen hebben over de oorzaken van de spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Bron: ANP