Minister Uitermark verwacht dat vrijdag besluit valt over asiel

DEN HAAG (ANP) – Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken vertrouwt erop dat het kabinet komende vrijdag de knoop doorhakt over de asielnoodwet. “Ik ga er echt vanuit dat we vrijdag tot een besluit kunnen komen”, zei de bewindsvrouw van NSC na de ministerraad van maandag.

Tijdens deze ministerraad is overigens niet “inhoudelijk” gesproken over de omstreden maatregel die de vier coalitiepartijen hebben afgesproken. Er wordt al langer door premier Dick Schoof, PVV-leider Geert Wilders en interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven van NSC over de maatregel onderhandeld.

Vooral NSC heeft moeite met de asielnoodwet waarmee het parlement omzeild wordt. Wilders heeft steeds aangegeven de maatregel te willen doorzetten, maar lijkt nu ook open te staan voor een andere oplossing. De Eerste Kamer gaf eerder deze maand aan weinig te voelen voor de asielnoodwet. Het kabinet heeft daar geen meerderheid.

“Het is gewoon belangrijk dat we de problemen in Nederland aanpakken, dat we goede maatregelen willen nemen om de instroom van migratie in te dammen. En daar is mevrouw Faber hard mee aan het werk”, aldus minister Uitermark. Premier Schoof heeft eerder de deadline gesteld om voor het herfstreces tot een akkoord te komen over asiel.

Bron: ANP