Midden-Europese top over illegale immigratie

BRATISLAVA (ANP/RTR) – De regeringsleiders van Hongarije, Servië en Slowakije komen dinsdag bijeen om te praten over de illegale immigratie richting Europa. De Slowaakse regering heeft dit bekendgemaakt en gezegd dat er gekeken moet worden “‘naar innovatieve oplossingen”, zoals centra buiten de Europese Unie voor de afhandeling van asielaanvragen. Daar is bijvoorbeeld de Italiaanse regering mee bezig na een akkoord met Albanië.

Het is de bedoeling dat asielzoekers die in Italië asiel willen aanvragen dat in een Italiaans kampement doen dat ruim 60 kilometer ten noorden van Tirana is gebouwd en daar de behandeling afwachten. Het Italiaanse opvangcentrum is momenteel nog juridisch omstreden en functioneert daarom nog niet.

Albanië is geen lid van de Europese Unie. De Italiaanse premier Giorgia Meloni hoopt meer van dit soort opvangcentra te kunnen opzetten in landen buiten de EU. Het Italiaans-Albanese akkoord zou Rome 160 miljoen euro per jaar kosten en is het eerste in zijn soort. Andere Europese landen kijken met belangstelling naar het plan van Meloni.

Bron: ANP