Uitzender Randstad bij stijgers in AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) – Randstad behoorde dinsdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De uitzender zag de omzet en winst dalen in het derde kwartaal. Topman Sander van ‘t Noordende sprak van aanhoudende uitdagende macro-economische omstandigheden in het afgelopen kwartaal. Randstad kondigde ook aan de kleinere branchegenoot Zorgwerk te kopen voor ongeveer 323 miljoen euro. Met de overname wil de uitzender de positie in de zorgsector versterken. Ook kijkt het bedrijf naar meer overnames in groeimarkten als finance, tech en gezondheidszorg. Het aandeel steeg 4 procent.

Ondanks de stevige koerswinst van Randstad noteerde de AEX-index in de ochtendhandel onveranderd op 898,44 punten. De hoofdindex verloor maandag 0,6 procent, mede door een flink koersverlies van Besi. De MidKap bleef ongewijzigd op 893,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,5 procent.

De chipbedrijven ASMI en ASML waren de sterkste stijgers bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met winst van ruim 1 procent. Branchegenoot Besi won 0,3 procent. Het chipbedrijf, dat woensdag met cijfers komt, zakte een dag nog eerder ruim 2 procent. ING sloot de rij met een verlies van dik 1 procent.

JDE Peet’s in de plus

JDE Peet’s daalde 0,4 procent. De eigenaar van Douwe Egberts werd maandag 16 procent meer waard. De koerssprong volgde op het nieuws dat grootaandeelhouder JAB zijn belang in het koffie- en theeconcern heeft uitgebreid, waarbij de aandelen werden gekocht tegen een hogere prijs dan de beurskoers.

Ebusco (min 6 procent) zakte verder weg. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen kelderde maandag al 20 procent, nadat het bedrijf liet weten naar de rechter te zijn gestapt om klant Qbuzz te dwingen een order van 45 bussen toch te betalen. Het verlies van de order zou volgens Ebusco flinke druk leggen op de financiële middelen. Ebusco kampt met productieproblemen en grote verliezen. Om te overleven wil het bedrijf geld ophalen door aandelen uit te geven. De aandeelhouders moeten daar deze week toestemming voor geven.

Euro- en oliekoersen

In Frankfurt steeg SAP 5 procent. Het Duitse softwareconcern verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar, na sterke kwartaalcijfers.

De euro was 1,0827 dollar waard, tegen 1,0823 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 70,50 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 73,81 dollar per vat.

Bron: ANP