Miljoenenboete voor Vodafone om beveiliging afgetapte gesprekken

DEN HAAG (ANP) – Vodafone moet een boete van 2,25 miljoen euro betalen, omdat de beveiliging van het aftapsysteem niet voldeed aan de wettelijke eisen. Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hadden onbevoegden soms toegang tot afgetapte gesprekken en berichten.

Een aftapsysteem bevat informatie van afgeluisterde telefoongesprekken of onderschepte berichten die via sms, chat of e-mail zijn verstuurd. Aftappen mag alleen onder strikte voorwaarden en alleen op last van de officier van Justitie, of de inlichtingendiensten AIVD of MIVD.

Een aftapsysteem kan staatsgeheime of strafrechtelijke informatie bevatten. Daarom worden er strenge eisen gesteld aan de beveiliging. Uit het onderzoek van de RDI blijkt dat Vodafone daarin tekortschoot. Personeel dat toegang had tot het aftapsysteem was soms niet goed gescreend. Ook de fysieke beveiliging van het systeem zelf bleek niet in orde.

Vodafone heeft naar aanleiding van de vastgestelde tekortkomingen actie ondernomen om de beveiliging op orde te krijgen.

Bron: ANP