VS praten met Aziatische landen over kleine kernreactoren

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) – De Verenigde Staten zijn in gesprek met verschillende Zuidoost-Aziatische landen over de plaatsing van kleine modulaire kernreactoren, zogeheten SMR’s. Amerikaanse functionarissen hebben de kwestie besproken met hun Filipijnse, Singaporese en Thaise tegenhangers.

De Amerikaanse overheid biedt “overleg van regering tot regering” aan over het huidige aanbod van kleine modulaire reactoren, liet een woordvoerder van het ministerie van Energie weten. Zuidoost-Azië, met meer dan een half miljard inwoners, kijkt naar kernenergie als een manier om aan de snel groeiende energiebehoefte te voldoen en tegelijkertijd de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

In tegenstelling tot traditionele kernreactoren zijn SMR’s veel kleiner en kunnen ze in fabrieken worden gebouwd, wat veel tijd en geld bespaart. Hoewel verschillende Amerikaanse bedrijven de reactoren aanbieden, worden ze nog niet op grote schaal commercieel ingezet. In Nederland zijn verschillende provincies geïnteresseerd in de kleine kerncentrales.

Bron: ANP