EU-landen willen zelf blijven beslissen over EU-landbouwbeleid

LUXEMBURG (ANP) – De EU-landen willen, om de boeren ook in de toekomst te beschermen, dat een eventuele aanpassing van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid “uitsluitend onder de verantwoordelijkheid valt” van de EU-lidstaten en het Europees Parlement zoals nu ook het geval is.

Dat staat te lezen in een gemeenschappelijk stuk waarmee de EU-landbouwministers een vergadering over de toekomst van het Europese landbouwbeleid na 2027 hebben afgesloten.

“Het is geen toeval dat we voor deze formulering hebben gekozen”, zegt de Hongaarse minister van Landbouw István Nagy na afloop tegen de pers. Nagy was namens de tijdelijke EU-voorzitter Hongarije de voorzitter van de vergadering en de architect van de concepttekst.

‘Ideologische druk’

Nagy legt uit dat hij wil voorkomen dat door een eventuele aanpassing van het besluitvormingsproces of de toevoeging van extra elementen aan het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid de boeren straks slechter af zijn.

“Wij zouden niet willen dat de Europese landbouwgemeenschap moet bezwijken voor groene ideologische druk, omdat dit hun concurrentievermogen in gevaar zou brengen.” Door de besluitvorming in vertrouwde handen te houden, moet een dergelijke aanpassing wat hem betreft worden verhinderd.

Bron: ANP