Rusland boos over NAVO-basis in ex-DDR, ontbiedt Duitse ambassadeur

MOSKOU/ROSTOCK (ANP/AFP/DPA) – De Duitse ambassadeur in Moskou, Alexander Lambsdorff, is naar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken geroepen om het Russische protest te horen tegen de opening van een NAVO-commandocentrum aan de Baltische Zee in Rostock, eerder de zeehaven van de voormalige DDR. Het commando- en coördinatiecentrum voor de marine wordt geleid door een Duitse officier en er gaan 180 mensen uit elf NAVO-landen werken, inclusief Nederland.

Volgens Moskou is de opening van deze NAVO-basis in strijd met het verdrag waarmee de vier voormalige bezettingsmachten, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Sovjet-Unie en de VS, samen met de Bondsrepubliek en de Duitse Democratische Republiek (DDR) in 1990 de basis legden voor het vertrek van de Sovjet-Russische troepen en voor de hereniging van Duitsland.

Het verdrag staat toe dat de Bondsrepubliek bij hereniging lid van de NAVO zou blijven, maar de NAVO zou dan volgens Moskou niet aanwezig worden in Oost-Duitsland en dichter bij de grenzen van de Sovjet-Unie komen. Rusland liet Lambsdorff weten dat de uitbreiding van NAVO-activiteiten op het gebied van de voormalige DDR “zeer negatieve gevolgen gaat krijgen en dat Rusland met een passend antwoord zal komen”.

De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, zei bij de opening van het coördinatiecentrum voor marineactiviteiten in Rostock, dat “er geen geldige verdragen zijn geschonden met deze opening”. Moskou vaart wel vaker uit tegen de expansie van de NAVO en stelt dat met de Sovjet-Unie is afgesproken dat de NAVO zich niet zou uitbreiden na het einde van de Koude Oorlog die gepaard ging met terugtrekking van Sovjet-troepen en de hereniging van Duitsland.

Bron: ANP