Zorgen in Friesland dat Waddenzee werelderfgoedstatus verliest

LEEUWARDEN (ANP) – De Friese gedeputeerde voor mijnbouw Friso Douwstra (CDA) en meerdere partijen in Provinciale Staten maken zich zorgen over het mogelijk intrekken van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. De VN-organisatie UNESCO heeft daarmee gedreigd als Nederland, Duitsland en Denemarken doorgaan met gas- en zoutwinning onder de zee. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei moet dit jaar een besluit nemen over gaswinning bij het dorp Ternaard.

“De brieven van UNESCO liegen er niet om”, zei Douwstra na vragen van GrienLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. “We weten niet wat de gevolgen zijn als de status als Werelderfgoed wordt ingetrokken. De effecten op het gebied, de naamsbekendheid, het toerisme en de natuur kennen we niet. Maar dat het effect gaat hebben, weten we.” Douwstra hoopt dat het niet zover komt.

Daan Olivier van de PvdA zei dat Friesland hard op weg is om het wingewest van het land te worden, nu 42 procent van het Nederlandse aardgas in de provincie wordt gewonnen. “Friesland is al de mijnbouwprovincie van Nederland, dat is een feit”, aldus Douwstra.

Jochem Knol van GrienLinks vroeg Douwstra of hij nieuw onderzoek over de gevolgen van gaswinning op de ecologie op Ameland van de Australische James Cook University bij het ministerie aandraagt. Dat gebeurt al, volgens de gedeputeerde. “Maar of het in de besluitvorming wordt meegenomen, weten we niet. De documenten die daarin meetellen worden niet openbaar gemaakt.”

Bron: ANP