Coalitiepartijen overwegen Syrië veilig te verklaren

DEN HAAG (ANP) – Delen van Syrië moeten veilig verklaard worden, zodat asielzoekers uit dat land kunnen worden teruggestuurd. Dat staat in het pakket asielmaatregelen waarover de coalitie en premier Dick Schoof momenteel onderhandelen, bevestigen ingewijden. PVV en NSC zijn het daar al over eens geworden.

De maatregel staat niet in het regeerprogramma. Wel wilde het kabinet de criteria van wat een veilig land is en de handhaving daarvan aanpassen. In het hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen afgesproken om het landenbeleid dat bepaalt welke landen veilig zijn “fors” aan te passen.

De PVV wil Syrië al langer veilig verklaren. Daarvoor is wel een nieuw, gunstiger oordeel van deskundigen over het land nodig, in een zogeheten ambtsbericht. In het vorige ambtsbericht uit augustus vorig jaar stond dat in sommige delen van Syrië minder geweld heerst, maar dat mensen die terugkeren ook daar het risico lopen willekeurig opgepakt te worden of te worden gemarteld. Aan een nieuw ambtsbericht wordt op dit moment gewerkt.

Delen van Syrië veilig verklaren zou pas één stap zijn om de asielzoekers terug te sturen. De tweede stap is het aangaan van diplomatieke banden zodat Syrië de asielzoekers ook daadwerkelijk terugneemt. Dat kan moeilijk zijn, is in het verleden bij andere landen gebleken. Nederland en bondgenoten hebben de betrekkingen met het regime van president Bashar Assad verbroken omdat Assad zijn bevolking zou onderdrukken.

De Europese rechter oordeelde eerder deze maand nog dat EU-lidstaten een land niet gedeeltelijk veilig kunnen verklaren, maar alleen helemaal of niet. Asielminister Marjolein Faber zei destijds tóch mogelijkheden te zien, maar “dat gaan we nog nader bestuderen”.

Passages uit het regeerprogramma zijn op meer punten aangescherpt of concreter gemaakt. Het kabinet was al van plan de tijdsduur van een asielvergunning aan te passen, nu ligt op tafel om die tijd van vijf naar drie jaar terug te brengen.

In het regeerprogramma stond ook het voornemen om grenscontroles in te voeren, maar dat zou nu al in november moeten gebeuren. En het kabinet wilde mensen die hun identiteit expres niet aantonen “geen beloning” geven. Dat is flink aangescherpt, blijkt uit een bericht van RTL: ongedocumenteerde asielzoekers worden vastgezet.

Bron: ANP