Tientallen Chileense studenten gewond door molotovcocktails

SANTIAGO (ANP/AFP) – Ongeveer dertig leerlingen zijn woensdag gewond geraakt toen meerdere molotovcocktails tot ontploffing kwamen in een toilet op hun middelbare school in de Chileense hoofdstad Santiago. Volgens lokale media gebeurde dat toen een afstudeerfeest werd voorbereid.

Vijf scholieren verkeren in levensgevaar, meldde minister van Volksgezondheid Ximena Aguilera op een persconferentie. Volgens politiechef Fernando Albornoz is onduidelijk waarom de molotovcocktails ontploften. Volgens Albornoz heeft een groot aantal scholieren brandwonden opgelopen door de ontstane vlammen.

“De situatie is een tragedie”, zei minister van Binnenlandse Zaken Carolina Toha. Scholieren van de Barros Arana National Boarding School zijn de afgelopen jaren vaak betrokken geweest bij demonstraties en botsingen met de politie, omdat ze willen dat er meer geld gaat naar openbaar onderwijs. “Molotovcocktails zijn wapens”, zei Toha, die eraan toevoegde dat de explosieven geen “acceptabel hulpmiddel voor protesten” zijn.

Onduidelijk is wat de scholieren van plan waren. Aanklager Macarena Cañas, betrokken bij het onderzoek dat is ingesteld vanwege de zaak, zegt tegen de Chileense krant La Cuarta dat onder meer onderzocht wordt of er sprake is geweest van medewerking van docenten. Ook wordt bekeken of spullen die gebruikt zijn voor de productie van de molotovcocktails, woensdag de school in zijn gebracht of al eerder. In het toilet waar de explosie plaatsvond, zouden flessen met brandstof gevonden zijn.

Bron: ANP