NPO: aanvullende bezuiniging is ‘extra klap’ voor publieke omroep

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ziet de donderdag aangekondigde extra bezuiniging van ruim 6,6 miljoen euro als een “extra klap voor de publieke omroep”. Eerder werd al bekend dat de omroeporganisatie vanaf 2027 jaarlijks met honderd miljoen euro wordt gekort. De NPO laat weten de nieuwe budgetverlaging mee te nemen in het plan dat al in de maak is om met minder geld door te gaan.

“Wederom worden we als publieke omroep geraakt door bezuinigingen van het kabinet en dat is een extra klap voor de publieke omroep”, aldus een woordvoerder. “We dringen er bij het ministerie van OCW stevig op aan dat al deze bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van een sterke, pluriforme en onafhankelijke publieke omroep. En dat een structurele financiering en helderheid op korte termijn over de noodzakelijke hervorming van het bestel essentieel zijn.”

De NPO werkt momenteel aan een plan om honderd miljoen per jaar te bezuinigen. Dat bestaat uit vier onderdelen, laat de woordvoerder weten. In de eerste plaats wordt er gekeken naar samenwerking. “Wat gezamenlijk kan, moet gezamenlijk. Met name binnen de technische infrastructuur en andere ondersteunende diensten zoals data & onderzoek, HR en marketing.” Ook wordt er gekeken naar het versnellen van de digitale transitie. “Dat kan ook gevolgen hebben voor de lineaire programmering.”

De NPO wil ook meer inkomsten genereren uit “kabelgelden, publieke private samenwerking op content en meer ruimte voor de STER in het digitale domein”. Kabelgelden zijn de vergoedingen die makers ontvangen voor de uitzending van hun werk. Tot slot wordt gekeken naar de personele bezetting. “Als gevolg van de budgetverlaging zijn die niet uit te sluiten, dus ook bij de NPO als organisatie zelf.”

Eerder stelde NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang al dat een hervorming van het bestel noodzakelijk is. “Die gesprekken gaan onverminderd door”, aldus de woordvoerder.

De door het ministerie aangekondigde bezuiniging is onderdeel van een pakket bezuinigingen van 360 miljoen euro op subsidies van het departement. Minister Eppo Bruins maakt het hele bezuinigingspakket op subsidies donderdag bekend in een Kamerbrief.

Bron: BuzzE