TenneT-topvrouw: 4000 voetbalvelden ruimte nodig voor stroomnet

AMSTERDAM (ANP) – De landelijke netbeheerder TenneT heeft 4000 voetbalvelden aan ruimte nodig tot 2045 voor de uitbreiding en versterking van het stroomnet. “Het wordt een van de grootste verbouwingen van Nederland”, zegt topvrouw Manon van Beek van TenneT in het praatprogramma WNL Op Zondag.

“Eén op de drie straten gaat open”, legt Van Beek uit. “Dat gaat niet zomaar, want daarvoor heb je ruimte en vergunningen nodig.” Die ruimte is TenneT nu aan het zoeken. Daarvoor is samenwerking nodig met lokale, nationale en regionale overheden, netbeheerders en grondeigenaren, zegt de topvrouw.

“Als je historisch kijkt, kun je bijna zeggen: de Deltawerken vallen er eigenlijk nog bij in het niet qua omvang, maar ook qua complexiteit”, aldus Van Beek. Het lastige is volgens haar dat tijdens de verbouwing van het land “de lampen wel moeten aanblijven”: op elk moment en elke plek wil TenneT leveringszekerheid garanderen. “Op het gebied van leveringszekerheid zijn we een van de beste van de wereld en dat houden we graag zo.”

50.000 transformatorhuisjes

Klimaatminister Hermans kwam eerder deze week met een pakket maatregelen dat de problemen van een overvol stroomnet moet tegengaan. Zo is ze van plan om zo’n 50.000 transformatorhuisjes te laten bijbouwen. Ook wil de bewindsvrouw gaan sleutelen aan het systeem van nettarieven, zodat huishoudens en kleinverbruikers worden gestimuleerd om elektriciteit te verbruiken op momenten waarop het net dat beter aankan.

“Op bepaalde momenten, vaak aan het begin en einde van de dag, zitten de stroomsnelwegen vol, maar er zijn vele momenten waar dat niet zo is”, zegt Van Beek daarover. “Naast dat wij de netwerken de komende jaren gaan verdubbelen in Nederland, kun je ook de netten die er zijn en de capaciteit die er is beter benutten. Het gaat ons enorm helpen als daar ook de juiste prijsprikkels komen.”

TenneT heeft de investeringsplannen voor de komende tien jaar eerder verdubbeld vanwege de snelgroeiende vraag naar extra netcapaciteit. De netbeheerder verwacht op zevenhonderd plekken in Nederland de netten uit te breiden of te versterken.

Bron: ANP