Regeringspartij Japan stevent af op verlies absolute meerderheid

TOKIO (ANP/AFP/RTR) – De Japanse regeringspartij gaat zeer waarschijnlijk haar absolute meerderheid verliezen. Dit zeggen exitpolls van een Japanse omroep na de parlementsverkiezingen die zondag werden gehouden. Het is nog onduidelijk of de regeringspartij, de Liberaal Democratische Partij (LDP), een meerderheid kan bemachtigen samen met de sociaal conservatieve Komeito partij, die al jaren een coalitiepartner is van de LDP.

LDP, de partij van de huidige premier Shigeru Ishiba, en Komeito hebben volgens de peilingen samen tussen de 174 en 254 zetels. In totaal zijn er 465 zetels waarvan er 233 nodig zijn voor een meerderheid. In de vorige verkiezingen won LDP 259 zetels. De voornaamste oppositiepartij ‘peilt’ tussen de 128 en 191 zetels.

Vooralsnog liggen de stemmen nog te dicht bij elkaar om de verkiezingsuitslag definitief te kunnen geven, maar het is wel waarschijnlijk dat de LDP geen absolute meerderheid meer zal hebben in het parlement. Het is voor het eerst sinds jaren dat de LDP geen meerderheid weet te bemachtigen.

De 67-jarige premier Shigeru Ishiba trad op 1 oktober aan, nadat hij vorige maand nipt was geselecteerd om de LDP te leiden. Binnen enkele dagen riep hij vervroegde verkiezingen uit.

Bron: ANP