OVSE meldt ‘spanning en intimidatie’ tijdens verkiezing Georgië

TBILISI (ANP/RTR) – De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de verkiezing van zaterdag in Georgië heeft geobserveerd, stelt dat er “een gespannen atmosfeer heerste” tijdens de stembusgang. Volgens de organisatie werden kiezers geïntimideerd en onder druk gezet.

De verkiezing werd met 54 procent van de stemmen gewonnen door Georgische Droom (GD), meldde de Georgische kiescommissie eerder op zondag. Maar oppositiepartijen betwisten die uitslag en zeggen dat de resultaten zijn “vervalst” en dat de verkiezing is “gestolen”.

De OVSE zegt dat met name overheidsmedewerkers onder druk werden gezet tijdens het stemmen. Ook zag de organisatie dat kiezers hun stemgedrag lieten beïnvloeden door angst voor vergelding.

‘Democratische terugval’

De internationale organisatie, waar 57 landen, inclusief Rusland, deel van uitmaken, stelde vast dat “de verkiezingen in het algemeen genomen goed waren georganiseerd”, maar dat er “een oneven speelveld” was gecreëerd door de partij die aan de macht is. Dit is Georgische Droom, de partij die werd opgericht door de miljardair Bidzina Ivanishvili en opnieuw een absolute meerderheid claimt.

Ook een team van Europese Parlementsleden nam deel aan de waarnemingsmissie van de OVSE. Het hoofd van de delegatie, Antonio López-Istúriz White, meldt onder meer “misbruik van publieke middelen ten gunste van de regerende partij”. Hij omschrijft de situatie in Georgia als “democratische terugval”.

‘Vijandige retoriek’

De delegatie zag ook druk op ambtenaren om deel te nemen aan campagne-evenementen en om te gaan stemmen. Ook hoorde ze van gesprekspartners dat identiteitsdocumenten in beslag werden genomen.

White schrijft in zijn verslag dat “de regerende partij antiwesterse en vijandige retoriek gebruikte, in het bijzonder gericht tegen de Europese Unie”. Hij benadrukt dat de EU desondanks “de democratische aspiraties van het Georgische volk blijft steunen”.

Eerder hadden ook al waarnemers van andere, lokale organisaties melding gemaakt van misstanden tijdens de verkiezing van zaterdag.

Bron: ANP