VS en Zuid-Korea bespreken Noord-Koreaanse militairen in Rusland

WASHINGTON (ANP/DPA) – De defensieministers van de Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen donderdag in gesprek gaan in Washington over de toenemende spanningen als gevolg van de inzet van Noord-Koreaanse militairen aan het Russische front in de oorlog tegen Oekraïne. Dit laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten in een verklaring.

Vorige week werd via berichten uit Zuid-Korea en Oekraïne bekend dat duizenden Noord-Koreaanse soldaten in trainingscentra in het oosten van Rusland worden klaargestoomd om zich te begeven naar het Russische front. Volgens de VS en Zuid-Korea gaat het om 3000 militairen, maar volgens Kyiv zijn al meer dan 12.000 Noord-Koreaanse militairen in Rusland gearriveerd. Het Westen en Oekraïne zien de inzet van deze militairen tegen Oekraïense troepen als verdere escalatie van de oorlog. Volgens Poetin is het niet aan Rusland te wijten dat de oorlog tegen Oekraïne is geëscaleerd. Hij legde de oorzaak bij de wapenleveranties van het Westen aan Kyiv.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei op vrijdag te verwachten dat Rusland op zondag of maandag de Noord-Koreaanse militairen inzet aan het front. De president baseerde zich voor deze uitspraak op inlichtingenverslagen.

Bron: ANP