Hoekstra: goed resultaat op klimaattop kan en moet

BAKOE (ANP) – Hoewel de onderhandelingen op de VN-klimaattop in Bakoe moeizaam verlopen, is het volgens eurocommissaris Wopke Hoekstra wel degelijk mogelijk om iets te bereiken op de conferentie. “Als je naar de geopolitieke context kijkt, dan is het zeker moeilijk. Maar wanneer is het ooit makkelijk geweest? Ik geloof dat we een goed resultaat kunnen en moeten behalen aan het einde van deze week”, zei hij maandag in Bakoe.

De Nederlandse eurocommissaris leidt het team van Europese onderhandelaars op de top, de COP29. De zorgen over de voortgang die aan het begin van de tweede week de overhand hebben, zijn volgens hem een bekend fenomeen op dergelijke toppen. Volgens Hoekstra is het tijd om “de achtergrondruis” omlaag te draaien en vooral te focussen op de onderhandelingen. Daarvoor is leiderschap nodig van het voorzitterschap, dat in handen is van gastland Azerbeidzjan, benadrukte hij.

Tot nog toe loopt de diplomatie stroef op de top. In de onderhandelingen over klimaatfinanciering voor armere landen, een van de hoofdthema’s, zit volgens waarnemers nog weinig schot.

Donald Trump

Op de achtergrond speelt mee dat in de Verenigde Staten Donald Trump tot president is gekozen. Hij trok zijn land in zijn eerste termijn terug uit het Klimaatakkoord van Parijs en de verwachting is dat hij dat opnieuw zal doen. Argentinië heeft erop gehint mogelijk te zullen volgen: de libertaire president Javier Milei liet zijn onderhandelingsteam onverwacht vertrekken uit Bakoe. Zijn woordvoerder maakte vervolgens duidelijk dat de regering aan een “her-evaluatie” werkt.

President van Azerbeidzjan Ilham Aliyev zocht intussen openlijk ruzie met Frankrijk en Nederland, door beide landen verwijten te maken over “neokolonialisme”. De Franse minister van klimaat besloot daarop niet naar Bakoe af te reizen.

Koolstofkredieten

Ondanks de tegenslagen zei Hoekstra dat de EU zich zal blijven inzetten. “We zijn natuurlijke bruggenbouwers, dat zit in ons DNA”, stelde hij.

Hoekstra herhaalde dat meer landen moeten bijdragen aan klimaatfinanciering voor armere landen. “De realiteit is dat er nooit genoeg publiek geld zal zijn”, zei hij verder. “We moeten er daarom voor zorgen dat geld uit meer bronnen op tafel komt.” Dat kan onder meer met het plan voor wereldwijde handel in koolstofkredieten. Over de spelregels zijn op de top diverse afspraken gemaakt, maar een definitieve deal is ook daarover nog niet bereikt.

Bron: ANP