Vrouwen twee keer zo vaak slachtoffer grensoverschrijdend gedrag
DEN HAAG (ANP) – Vrouwen krijgen meer dan twee keer zo vaak te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag als mannen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag, een enquête van statistiekbureau CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC). Aan de enquête deden ruim 25.000 mensen van zestien jaar of ouder mee.
Van de vrouwelijke respondenten gaf 16 procent aan slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, tegenover 7 procent van de mannelijke respondenten.
Vooral vrouwen die zich aangetrokken voelen tot meer dan één gender, krijgen vaak te maken met seksuele intimidatie, namelijk 34 procent. Van degenen die zich als non-binair of genderqueer identificeren zegt 31 procent met dit gedrag te maken te hebben gehad.
Volgens directeur Barbara Oud van Bi+ Nederland, de landelijke organisatie voor bi+ mensen in Nederland, hebben bi+ mensen te maken met de monoseksuele norm, de norm dat je op één gender valt. “Die norm hangt samen met allerlei vervelende aannames en verschillende stereotypes”, zegt ze.
In relaties werkt dat volgens Oud zo, maar ook bij verwachtingen die mensen hebben bij seks. De aannames die gedaan worden bij de monoseksuele norm leiden ertoe dat mensen denken dat ze geen rekening hoeven te houden met grenzen, aldus Oud.
In totaal kregen in 2024 ruim 1,7 miljoen mensen van 16 jaar of ouder (11 procent) te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat is ongeveer evenveel als in 2020, toen 12 procent aangaf hier slachtoffer van te zijn geweest. In 2022 lag het percentage nog net iets hoger, met 13 procent.
De vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag die volgens de enquête het vaakst voorkomt, is offline seksuele intimidatie. Van de respondenten heeft 8 procent daar naar eigen zeggen het afgelopen jaar mee te maken gekregen. 5 procent zei het slachtoffer te zijn van online seksuele intimidatie en 4 procent van fysiek seksueel geweld.
9 procent geeft aan in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld, wat neerkomt op 1,3 miljoen mensen. Dat aantal is vergelijkbaar met eerdere jaren.
Bron: ANP