KNAW verdedigt standpunt instituut over samenwerking met Israël

AMSTERDAM (ANP) – De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft in een brief aan de Hebrew University in Jeruzalem het standpunt van een van haar instituten verdedigd dat regels heeft opgesteld voor het werken met Israëlische organisaties. In de brief van december schrijft KNAW-president Marileen Dogterom dat ze “ten stelligste” de bewering verwerpt dat er sprake is van discriminerend beleid.

De Hebrew University heeft zich eerder beklaagd over een verklaring die het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in juni vorig jaar heeft opgesteld. Daarin staat dat het vanwege de “vernietiging van de academische infrastructuur en het academisch leven” in Gaza onder meer geen “financiering van de staat Israël of van Israëlische organisaties” meer accepteert. Ook mogen medewerkers niet meer voor hun werk naar Israël. Wel blijven bij het NIAS Israëlische wetenschappers op individuele basis gewoon welkom.

Dogterom benadrukt in de brief “de noodzaak om voortdurend kritisch te reflecteren” op institutionele samenwerkingen en relaties. “Naarmate het conflict voortduurt, groeit het ongemak en wordt het bredere vraagstuk over de rol van academische instellingen in politieke en maatschappelijke kwesties en of ze moeten zwijgen steeds dringender”, aldus de KNAW-president.

Het NIAS is zelf ook door de Hebrew University benaderd over zijn standpunt en in oktober ook door de Israëlische vereniging van universiteitsbesturen gemaand om het in te trekken. Dat gebeurde via een Brussels advocatenkantoor, bevestigt het instituut na berichtgeving door NRC. NIAS-directeur Jan Willem Duyvendak noemt het “intimidatie”. De verklaring van het NIAS is juist bedoeld “om een open discussie aan te zwengelen over academische vrijheid en verantwoordelijkheid”, zegt de directeur.

Rector Tamir Sheafer van de Hebrew University laat aan NRC weten het antwoord van de KNAW “zeer teleurstellend” te vinden en geeft aan dat de universiteit zich beraadt op vervolgstappen.

Bron: ANP