

COA: mogelijk nog meer opvangplekken nodig door asielwetten
DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de donderdag in de Tweede Kamer aangenomen asielwetten kunnen leiden tot een “nog langer verblijf van mensen in de opvang”. De wetsvoorstellen kunnen volgens het COA leiden tot meer en langere gerechtelijke procedures, waardoor mensen langer in de opvang blijven en er dus meer opvangplekken nodig zijn.
“Dit hangt ook af van andere factoren zoals het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, de huisvesting van statushouders in gemeenten, flankerend beleid en andere toekomstige wetgeving”, laat een woordvoerder weten. “Anderzijds heeft langer verblijf en onzekerheid voor bewoners invloed op de leefbaarheid en veiligheid op en rond locaties, en maakt participatie en inburgering lastiger.”
Het COA zegt dat voldoende opvangplekken nodig zijn “om onze bewoners menswaardig te kunnen opvangen en begeleiden”. Volgens het COA is daarvoor de spreidingswet van belang, maar is ook stabiele financiering nodig. Vorige week nog zei de opvangorganisatie dat er een “basisvoorraad” moet komen aan reguliere plekken die er voor langere tijd zijn, waardoor bijvoorbeeld meerjarige afspraken kunnen worden gemaakt met gemeenten voor opvang.
De organisatie is ook kritisch op het intrekken van de voorrang voor statushouders bij de toekenning van sociale huurwoningen. Het amendement daarvoor dat donderdag door de Kamer werd aangenomen heeft volgens het COA “enorme consequenties voor onze opvang- en begeleidingstaak en voor onze bewoners”. Statushouders moeten daardoor nog langer in de asielopvang blijven wonen, vreest de organisatie.
“Hierdoor zijn nog meer opvanglocaties nodig, met name dure, tijdelijke noodopvang. Bovendien heeft het negatieve effecten voor de inburgering en zorgt het voor veel onzekerheid bij mensen die nog jaren in een azc moeten wonen, terwijl ze deel willen nemen aan de maatschappij”, aldus de woordvoerder. Het COA zegt dat het opvangsysteem hiermee “nog instabieler wordt”. “We hopen daarom dat er nog kritisch naar het amendement wordt gekeken, aangezien dit de uitvoerbaarheid van onze wettelijke taak nog meer onder druk zet.”
Bron: ANP
Laatste nieuws



