Ddos-aanval op netwerk hoger onderwijs en ziekenhuizen voorbij
DEN HAAG (ANP) – De digitale aanval op de computersystemen van universiteiten, hogescholen, mbo’s, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten is gestopt. Dat meldt SURF, het gezamenlijke computernetwerk. De instellingen kunnen nu weer verbinding maken en alle diensten doen het weer.
SURF werd vrijdagochtend voor de derde dag op rij getroffen door een ddos-aanval. Deze begon om 08.20 uur en was ruim twee uur later verholpen. Het ging opnieuw om “een grote aanval met een groot volume aan verkeer die bovendien steeds van doelwit wijzigde”. Bij de aanvallen worden systemen bestookt met zoveel verkeer dat ze onbereikbaar worden. Instellingen verspreid over het land ondervonden de gevolgen.
Volgens SURF hebben de maatregelen tegen nieuwe aanvallen een positief effect gehad. De woordvoerder wil niet zeggen welke maatregelen zijn genomen “om de aanvallers geen voordeel te geven”. Er is aangifte gedaan bij de politie.
Woensdag en donderdag was het gezamenlijke computernetwerk ook al doelwit van een ddos-aanval. Wie er achter de aanvallen zit of wat het motief is, kan de woordvoerder van SURF niet zeggen. Ook niet of er een verband is tussen de digitale aanvallen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt waar de aanvallen vandaan kwamen.
Ddos-aanvallen zijn volgens Z-CERT, een instantie die de zorg helpt met cybersecurity, niet te voorkomen. Bij zo’n aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar een computer of netwerk gestuurd met als doel de werking van een website, server of netwerk te verstoren of plat te leggen. “Het is dus vergelijkbaar met een winkel waar driehonderd mensen zich tegelijk door één deur proberen te wurmen. Dan krijg je een opstopping”, legt een woordvoerder uit.
Er zijn wel verschillende maatregelen mogelijk waarmee instanties zich digitaal kunnen beschermen. Veel zorginstellingen maken bijvoorbeeld gebruik van een ‘ddos-wasstraat’. Dat is een systeem dat besmet en schoon internetverkeer van elkaar scheidt en alleen het schone verkeer doorlaat.
Bron: ANP