

Dijksma: geweld tegen betogers was geen onderdeel van instructie
UTRECHT (ANP) – De politie heeft maandag “kortstondig geweld gebruikt” tegen pro-Palestijnse betogers die een gebouw van de Universiteit Utrecht hadden bezet, terwijl dat “geen onderdeel was van de instructie die vooraf was meegegeven”. Burgemeester Sharon Dijksma schrijft dat aan de gemeenteraad.
“Op dit moment wordt uitgezocht wat zich precies heeft afgespeeld en welke afwegingen daarbij zijn gemaakt”, aldus de burgemeester. Het politieoptreden wordt “getoetst aan het wettelijk kader en de uitgangspunten van professioneel vakmanschap”.
De politie gebruikte geweld om het pand van de Faculteit Geesteswetenschappen binnen te komen. “Voor het pand had zich een groep van ongeveer twintig demonstranten verzameld. Zij beletten de politie om het pand binnen te gaan”, schetst Dijksma de situatie. Ze benadrukt dat daarvoor herhaaldelijk tegen demonstranten die binnen zaten is gezegd dat ze het gebouw moesten verlaten.
In totaal hield de politie 49 betogers aan. Geen van hen wordt vervolgd, meldt Dijksma. Ze legt in de brief uit dat in de driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie vooraf “nadrukkelijk is gesproken” over de manier waarop zou worden opgetreden. “Het zo gefaseerd, de-escalerend en geweldloos als mogelijk laten verlopen van de beëindiging van de bezetting stond hierbij centraal.”
De betogers voerden sinds 7 mei “gemoedelijk” actie op het plein van de universiteitsbibliotheek, omdat ze vinden dat de universiteit alle banden met Israël moet verbreken. Dat was geen probleem, maar de bezetting was volgens de autoriteiten een vorm van lokaalvredebreuk. Voor het universiteitsbestuur was het “onacceptabel” dat het onderwijs stil kwam te liggen. Ook waren brandwerende deuren opengezet, schrijft Dijksma.
De universiteit zelf zegt dat er “onaanvaardbare veiligheidsrisico’s” waren bij de bezetting, evenals “belemmering van onderwijsactiviteiten”. Ook stelt de universiteit te luisteren naar alle standpunten, “je hoeft geen pand te bezetten om gehoord te worden”.
Door de oorlog in Gaza wil de Universiteit Utrecht uitzoeken hoe een gezamenlijk project met de Israëlische overheid kan worden gestopt. Een uitwisseling met een universiteit in Israël wordt opgezegd en voorlopig komen er geen nieuwe samenwerkingen met organisaties in Israël. Voor de activisten gaan die besluiten niet ver genoeg.
Bron: ANP
Laatste nieuws



